Saletra potasowa spożywcza 500g

Ocena 

Opis produktu:

Saletra potasowa to azotan potasu. Jest bezbarwną, krystaliczną solą stosowaną do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Obok soli kuchennej jest jedną z najważniejszych dodatków przy peklowaniu mięs, który gwarantuje przedłużenie trwałości, ale i zachowanie różowej barwy mięsa.

Saletra kształtuje i nadaje specyficzny smak i aromat mięsa.

* Opakowanie może się różnić

19,90 zł
Brutto
Ilość

Opis

Zastosowanie:

Saletra potasowa jest przydatna w produkcji domowych wędlin. Nie należy używać do bezpośredniego spożycia!

Sposób przygotowania (na 10 kg mięsa):

Peklowanie na sucho: 2g(1/2 łyzeczki) saletry zmieszać z 200g soli kuchennej i natrzeć porcję mięsa.

Peklowanie na mokro: 2g 1/2 łyzeczki) saletry zmieszać z 200g soli kuchennej rozpuścić w 1 litrze wody i zalać kawałki mięsa

W obu przypadkach pozostawić na 3-4 dni w chłodnym miejscu.

Szczegóły produktu
5906361505466
948 Przedmioty
Nowy produkt
Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

Saletra potasowa spożywcza 500g

Saletra potasowa spożywcza 500g

Opis produktu:

Saletra potasowa to azotan potasu. Jest bezbarwną, krystaliczną solą stosowaną do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Obok soli kuchennej jest jedną z najważniejszych dodatków przy peklowaniu mięs, który gwarantuje przedłużenie trwałości, ale i zachowanie różowej barwy mięsa.

Saletra kształtuje i nadaje specyficzny smak i aromat mięsa.

* Opakowanie może się różnić

Napisz swoją opinię
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Soda oczyszczona 1kg Wodorowęglan sodu

Recenzje: 0

SODA OCZYSZCZONA 1 Kg Opis produktu: Soda oczyszczona znajduje zastosowanie w gospodarstwie domowym, kuchni i domowej apteczce. Jej główną cechą jest wysokie pH, czyli jest środkiem odkwaszającym. Znajdziemy ją w składzie żywności, w której używana jest jako spulchniacz, stabilizator czy regulator kwasowości. Stanowi także główny składnik proszku...

Cena 7,99 zł
Więcej
W magazynie

Sorbinian potasu Konserwant spożywczy 1 Kg

Recenzje: 0

SORBINIAN POTASU 1 Kg Opis produktu: Sorbinian potasu to związek organiczny. Jest to sól potasowa kwasu sorbowego. Stosuje się go jako konserwant, który chroni żywność przed rozwojem pleśni i grzybów. Jest bezzapachowy i dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Cena 55,90 zł
Więcej
W magazynie

Hamina "S" 500 g klej do kiełbas

Recenzje: 0

HAMINA ,,S" 500 g KLEJ DO KIEŁBAS Opis produktu: Hamina, a inaczej Polifosforan sodu E 452, jest stosowany do produkcji wędzonek wieprzowych i wędzonek wołowych. Odpowiada za lepszą kleistość masy mięsnej.

Cena 21,49 zł
Więcej
W magazynie

Marka: Brodnica

Żelatyna spożywcza 100g

Recenzje: 0

Opis produktu: Żelatyna wieprzowa spożywcza pełni rolę zagęszczacza, środka wiążącego i ochronnego, emulgatora do mięs, wędlin, kiełbas i konserw mięsnych. To bezbarwna i bezzapachowa substancja białkowa. Jest mieszaniną białek i peptydów, którą otrzymuje się na drodze hydrolizy kolagenu zawartego w skórze, chrząstkach i kościach zwierzęcych. Żelatyna...

Cena 8,00 zł
Więcej
W magazynie

Saletra potasowa spożywcza do mięsa 1 kg

Recenzje: 0

Opis produktu: Saletra potasowa to azotan potasu. Jest bezbarwną, krystaliczną solą stosowaną do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Obok soli kuchennej jest jedną z najważniejszych dodatków przy peklowaniu mięs, który gwarantuje przedłużenie trwałości, ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Saletra kształtuje i nadaje specyficzny smak i aromat mięsa....

Cena 37,00 zł
Więcej
W magazynie

Pirosiarczyn sodu E223 1 Kg

Recenzje: 0

Opis produktu: Pirosiarczyn sodu to sól sodowa kwasu siarkowego. W przemyśle spożywczym oznaczana jest jako dodatek o symbolu E223. Pirosiarczyn jest krystalicznym ciałem stałym o białej barwie i charakterystycznym zapachu. Używany jako konserwant do wielu produktów spożywczych.

Cena 11,99 zł
Więcej
W magazynie

Peklosól 1kg

Recenzje: 0

Opis produktu: Peklowanie to konserwacja za pomocą soli. Peklosól inaczej nazywana jest solą peklową lub peklującą. Jest mieszanką soli kuchennej oraz azotanów zazwyczaj sodu i potasu. Jej głównym zadaniem jest uchronienie nas przed wyhodowaniem bakterii na przygotowywanej wędlinie czy kiełbasie, zabijając przy tym jad kiełbasiany,który może...

Cena 3,50 zł
Więcej
W magazynie

Peklosól 5kg

Recenzje: 0

Opis produktu: Peklowanie to konserwacja za pomocą soli. Peklosól inaczej nazywana jest solą peklową lub peklującą. Jest mieszanką soli kuchennej oraz azotanów zazwyczaj sodu i potasu. Jej głównym zadaniem jest uchronienie nas przed wyhodowaniem bakterii na przygotowywanej wędlinie czy kiełbasie, zabijając przy tym jad kiełbasiany,który może...

Cena 17,99 zł
Więcej
W magazynie

Sorbinian potasu Konserwant spożywczy 25 Kg

Recenzje: 0

SORBINIAN POTASU 25 Kg Opis produktu: Sorbinian potasu to związek organiczny. Jest to sól potasowa kwasu sorbowego. Stosuje się go jako konserwant, który chroni żywność przed rozwojem pleśni i grzybów. Jest bezzapachowy i dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Cena 1 420,00 zł
Więcej
W magazynie

Marka: Kopalnia soli Kłodawa

Sól gruba kamienna niejodowana 3kg Kłodawska

Recenzje: 0

SÓL KAMIENNA SPOŻYWCZA NIEJODOWANA 3 Kg Opis produktu: Sól gruboziarnista niejodowana pochodzi z jednego z najczystszych źródeł solankowych w Polsce - Kłodawy. W Kłodawie od wieków pozyskuje się sól, która słynie z wyjątkowego smaku i właściwości zdrowotnych. Nadaje się do mielenia w młynku, dzięki czemu będziemy mieć świeżą sól.

Cena 5,99 zł
Więcej
W magazynie

Marka: Brodnica

Żelatyna spożywcza 250g

Recenzje: 0

Opis produktu: Żelatyna wieprzowa spożywcza pełni rolę zagęszczacza, środka wiążącego i ochronnego, emulgatora do mięs, wędlin, kiełbas i konserw mięsnych. To bezbarwna i bezzapachowa substancja białkowa. Jest mieszaniną białek i peptydów, którą otrzymuje się na drodze hydrolizy kolagenu zawartego w skórze, chrząstkach i kościach zwierzęcych. Żelatyna...

Cena 19,99 zł
Więcej
W magazynie

Śledź nas na Facebooku