SZYNKĘ, BALERON, SCHAB, GOLONKA, BOCZEK

Zrobisz sam

W naczyniu emaliowanym, kamiennym w temp. 8-12OC zalewamy mięso na 1 tydzień i rozpuszczając:

1kg. Peklosoli

½ szklanki cukru                

½ szklanki przyprawy w płynie - maggi                                    wszystko na  12L H2O

Liść, ziele, pieprz cały, czosnek w ząbkach

(gorczyca, goździki, kolendra, jałowiec w ziarnie-

-wg. własnego uznania)

 

Po dwóch dniach moczenia szprycujemy-strzykawką kawałki mięsa zalane w.w roztworem

Po tygodniu wyjmujemy z zalewy moczymy, myjemy,sznurujemy-   -lub wkładamy w siatkę

Wędzimy dymem i parzymy w kotle ,lub garnku 40 min/ 1kg mięsa tzn.jeśli szynka ma:

3kg To parzymy w temp 78OC

   3x40 min.=120 min.=2 godz.

 

Zdrowe i smaczne