KIEŁBASA PRADZIADA PRZEPIS JEST Z  1896 R.

Przepis na 10kg surowca

 

1 .Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 6kg

2 .Boczek 2kg

3.Mięso ścięgniste z golonek lub wołowina 2kg

PRYPRAWY:

- Sól  0,18kg

-Pieprz  0,020kg

-Czosnek św.  0,030kg

-Cukier  0,02kg

-Majeranek  0,03

-Gałka m. 0,002kg

 

JELITA:

Jelita wieprzowe 26-28mm

 

Sposób wykonania :

Mięso chude mielimy przez  sitko 8 mm boczek 8mm mięso z golonek lub wołowinę 2,5 mm po tej czynności wyrabiamy tzn. klej z mięsa ścięgnistego przemielonej 3 mm 

Sposób robienia dobrego kleju; Mieszamy mięso dodając szklankę wody

 

Dodajemy:

Sól, cukier, czosnek, gałkę i przepuszczamy przez maszynkę na sitku 5mm 2 razy lub 3 razy

W ten sposób otrzymujemy klej dobrze wyrobiony po tej czynności dodajemy pozostałe mięso i przyprawy tj. ; majeranek, pieprz dokładnie mieszamy dodając szklankę wody i odstawiamy na 2h

-Napełniamy w jelita

-Osadzanie 2-3h

-Wędzenie w ciepłym dymie do jasno brązowego koloru

-Parzenie 20 min. W 72-76 0C

-Schładzamy bez wody tak, aby odparowała i schłodziła się do 30 0C

-Ponowne wędzenie ciepłym dymem ok. 3h

Zalecam wędzić 2 razy ciepłym dymem po to, aby kiełbasa się wybarwiła tzn.; Chodzi o przekrój kiełbasy jak zauważyliście kiełbasa jest bez saletry i peklosoli tylko na zwykłych przyprawach.