Karczewska kiszka kartoflana:

Jeśli mowa o tradycji to nie można zapomnieć o naszej karczewskiej kiszce kartoflanej na którą teraz chcę podać przepis.

Surowce:

 

  • 5kg ziemniaków
  • 2kg słoniny(podgardle lub boczek)
  • 2-3 łyżki mąki
  • 0,5l mleka
  • 3-4 jajka
  • 0,5kg cebuli
  • sól, pieprz do smaku


Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki zaparzyć wrzącym mlekiem, dodać wcześniej skrojone i wytopione skwarki oraz nie cały tłuszcz (wg uznania), a także skrojoną w kostkę i przesmażoną cebulę. Wszystko mieszamy dodając jaja, mąkę i przyprawy. Luźno napychamy w jelita proste wieprzowe (krzyżówkę). Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i parzymy na wolnym ogniu 30 minut.